2 # Bergedel Tauhu @ Thursday 15 March 2012
Muka Surat 147


Tarikh 14/3/2012





Bahan A


4 keping tauhu lembut
200gram kentang
(Direbus dan dihancurkan)

200gram udang
(Dibuang kulit dan dipotong kecil)
2 biji cili merah
2 pokok daun bawang (Dicincang halus )
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan tepung jagung
Garam secukup rasa

Bahan B
2 biji telur (Dipukul)
Minyak masak bagi menggoreng

Cara Membuat

  1. Hancurkan tauhu lembut.
  2. Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan gaul rata.
  3. Bentukkan adunan menjadi bulat dan leper.
  4. Panaskan minyak di dalam kuali.
  5. Celupkan asunan di dalam telur dan goregkan dengan api yang yang kecil sehingga masak .
  6. Angkat dan tuskan
  7. Hidangkan dengan sos cili

Resepi chef hanieliza nie memang menjadi dan sangat sedap .. first time rasa bergedel tauhu ianya rasa yang lain daripada lain ... belom try tak tahu rasanya kannn... apa lagi cubalah, nanti mesti nak try lagi kan ... mesti kita craving kan bergedel tauhu lagiiiii.... saya amat bertuah dapat mencuba resepi chef hanieliza... thumbs up


←newer post
older post→


About Me
Name : Anna Mutalib .
DOB : 16th February 1962
Age : 50.
Country: Malaysia.

Your profile goes here.

Send me your love letter

Affiliates
Alyamir Niniheera Rinalee abbyrain friend friend

enemy enemy enemy enemy enemy enemy


Creditorials, don't remove please
Layout made and coded by chocolettha.
Icons are from thefadingnight.
Colors from colorpicker - lemon sorbet.
Background from ixora.tumblr.
CSS from JSFIDDLE.


AnnaMutalib