2 # Bergedel Tauhu @ Thursday, 15 March 2012
▼
Tarikh 14/3/2012
Bahan A
4 keping tauhu lembut
200gram kentang
(Direbus dan dihancurkan)
200gram udang
(Dibuang kulit dan dipotong kecil)
2 biji cili merah
2 pokok daun bawang (Dicincang halus )
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan tepung jagung
Garam secukup rasa
Bahan B
2 biji telur (Dipukul)Minyak masak bagi menggoreng
Cara Membuat
- Hancurkan tauhu lembut.
- Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan gaul rata.
- Bentukkan adunan menjadi bulat dan leper.
- Panaskan minyak di dalam kuali.
- Celupkan asunan di dalam telur dan goregkan dengan api yang yang kecil sehingga masak .
- Angkat dan tuskan
- Hidangkan dengan sos cili
Resepi chef hanieliza nie memang menjadi dan sangat sedap .. first time rasa bergedel tauhu ianya rasa yang lain daripada lain ... belom try tak tahu rasanya kannn... apa lagi cubalah, nanti mesti nak try lagi kan ... mesti kita craving kan bergedel tauhu lagiiiii.... saya amat bertuah dapat mencuba resepi chef hanieliza... thumbs up