1 # Puding Cendol @ Saturday, 3 March 2012
▼
muka surat 360 ( 1 hari 1 resepi chef hanieliza )(4th march 2012)
Seronoknya Memasak
Bahan-bahan
* 10 gram serbuka agar-agar ( 1 paket )
* 1 liter air (5 cawan)
* 1 cawan gula halus
* 1 cawan susu cair
* 2 cawan cendol
* 1 cawan gula merah
Cara Membuat
- Masakkan serbuk agar-agar gula dan air sehingga mendidih
- Bahagikan adunan kepada tiga bahagian
- Panaskan 1/3 bahagian dan masukkan gula merah
- Kacau rata dan biarkan mendidih. Kemudian tapiskan.
- Masukkan ke dalam acuan dan biarkan sehingga hampir keras
- Panaskan 2/3 bahagian lagi dan masukkan susu cair dan cendol
- Kacau rata dan tuangkan perlahan-lahan dengan sudu ke atas adunan gula merah dan sejukkan
- Sedia dihidangkan.